Išangės kondilomatozė

“Lietuvos gyventojai baiminasi sifilio, ŽIV (Žmogaus imunodeficito viruso), tačiau retas kuris būna girdėjęs, kol pats su tuo nesusiduria,apie ne ką mažiau pavojingą Žmogaus papilomatozės virusą (ŽPV)”. Žmonės vis daugiau kenčia nuo viruso sukeliamos odos ligos – smailiagalių kondilomų.

Kas tai yra smailiagalės kondilomos ir kas jas sukelia?

Smailiagalės kondilomos – tai odos ir gleivinės liga. Dar jos vadinamos ir genitalijų (venerinėmis) karpomis. Jų sukėlėjas – virusas, vadinamas Žmogaus papilomatozės virusu (ŽPV). Šiuo metu yra nustatyta 70 jo rūšių.

Kokie yra šios ligos požymiai?

Kondilomos arba genitalijų karpos atsiranda aplink išeinamąją angą, išeinamosios angos kanale, tiesiojoje žarnoje ir ant lyties organų. Iš pradžių žmonės jų gali net nepastebėti, nes jos būna nedidelės.

Viena mano pacientė apie jas sužinojo tik nuėjusi profilaktiškai pasitikrinti pas ginekologą, kuris ir pamatė atsiradusias karputes. Smailiagales kondilomas medikams pavyksta nustatyti nesunkiai. Kai yra ikiklinikinė lyties organų ŽPV forma, gleivinės pokyčiai išryškėja apdorojus pažeistą vietą silpnos koncentracijos acto rūgštimi. Tai gali atlikti tik gydytojas. Šis metodas yra nebrangus. Jį reikėtų naudoti profilaktinių patikrinimų metu.

Ar yra kokie nors ligos simptomai?

Kondilomos nesukelia jokio skausmo. Jos kartais šlapiuoja, gali atsirasti nestiprus niežulys, kraujo pėdsakai ant tualetinio popieriaus. Jeigu karpučių atsiranda tik išeinamosios angos kanale arba tiesiojoje žarnoje, ligonis jų net nepastebės.
Iš pradžių kondilomos būna nedidelės, tačiau jų negydant, jos auga, dauginasi. Medicinos praktikoje yra buvę atvejų, kad ligoniams karpa buvo išaugusi su lig vištos kiaušinio dydžiu. Kondilomų būna ir žiedinių kopūstų formos ir nedidelių spuogiukų formos.

Kaip šis virusas plinta? Kokiu būdu galima užsikrėsti?

Smailiagalės kondilomas yra viena iš dažniausių lytiniu keliu plintančių ligų. Literatūros duomenimis, apie 10 – 30 proc. seksualiai aktyvių žmonių yra apsikrėtę ŽPV. Apie 60 proc. žmonių turi ŽPV antikūnių. Jiems liga nepasireiškia, arba gali pasireikšti senatvėje.

Virusu taip pat galima apsikrėsti ir buitiniu keliu: naudojantis bendra vonia ar rankšluosčiu, matuojantis parduotuvėje apatinį trikotažą ar maudimosi kostiumėlį, pirtyje.

Vaikams gimdymo metu virusą gali perduoti juo užsikrėtusi motina. Pas vaikus paprastai randami 1-2-3-16-18 ŽPV tipai. Yra net ir tokių duomenų, kad nuo vaikų pirštų karpučių virusų dalelės patekusios į išeinamosios angos sritį gali sukelti smailiagalių kondilomų augimą. Dažniausiai užsikrečia mergaitės. Tačiau vyrų ir moterų, užsikrėtusių šiuo virusu, santykis yra panašus.

Koks gydymas yra taikomas užsikrėtusiems smailiagalėmis kondilomomis?

Kadangi šį virusą sunaikinančių vaistų kol kas nėra, jo iš organizmo pašalinti neįmanoma. Todėl svarbiausia sunaikinti klinikinius šio viruso požymius – kondilomas:

    • Stiprinti ligonio imuninė sistemą
    • Šalinamos lazeriu
    • Skystu azotu ( mes naudojame Kryochirurginį aparatą), vietinio naudojimo vaistais. Šių gydymo metodų efektyvumas yra 50 — 90 proc.

Kokia yra ligos profilaktika?

Kaip ir kitų lytiškai plintančių ligų – saugus seksas, higienos taisyklių paisymas. Be to, ŽPV virusinės infekcijos profilaktikai naudojami ir skiepai. Pastebėjus pirmus ligos požymius, reikia kuo skubiau pradėti gydymą.